Ako si vybrať vhodnú izbovú rastlinu?

Izbové rastliny majú úžasnú schopnosť – okamžite doplniť a zútulniť priestory. Svojimi farbami, tvarmi, veľkosťami, rozmermi a nápaditými kvetináčmi sa stanú originálnymi doplnkami, ktorými sa budete môcť popýšiť iba vy. Podľa čoho si zvyčajne vyberáme izbové rastliny?

Dôležité sú podmienky

Základný faktor, ktorý ovplyvňuje výber izbových rastlín, je veľkosť priestoru a svetelné podmienky v ňom. Okrem toho nie je vôbec jedno, či rastlinu kupuje začiatočník – amatér alebo skúsený pestovateľ, ktorý sa vyzná v starostlivosti a nie je mu cudzie ani rozmnožovanie či presádzanie. Ďalej si treba uvedomiť, že izbové rastliny budú súčasťou nášho života aj niekoľko desiatok rokov. Čím budú staršie, tým sa ich rozmery budú viac a viac meniť. Samozrejme, neostanú navždy také, ako na začiatku. Niektoré vyrastú aj do výšky niekoľkých metrov. S týmto všetkým treba rátať ešte pred ich kúpou. Izbové rastliny sú súčasťou živej prírody a nemôžeme sa ich skratka iba tak „zbaviť“, keď si ich už opozeráme.

Rozlišujú svetlo a polotieň

Hoci sa nám veľmi páčia, no niekedy nie je možné kúpiť si tie, po ktorých naše srdce najviac „piští“ . Niektoré druhy izbových rastlín vyslovene neznášajú slnečné stanovisko. Iné okamžite hynú v polotieni. Preto, ak máme tmavší byt, nemôžeme očakávať, že sa v ňom bude dariť svetlomilným rastlinám a platí to aj naopak. Veľa zaváži aj fakt, či budeme časovo stíhať starostlivosť o našich nových členov domácnosti. Asi je zbytočné, ak si workoholik, ktorý je neustále odcestovaný, zakúpi izbovú rastlinu, ktorú treba pravidelne polievať či prihnojovať. Pre takýchto ľudí sú najvhodnejšie nenáročné druhy rastlín – najmä sukulenty alebo kaktusy či napr. riasogule. Nevyžadujú častú zálievku a darí sa im takmer všade.

Okrasné kvetom či listom?

Izbové rastliny si vyberáme aj podľa účelu. Niekedy potrebujeme len zaplniť priestor, inokedy miestnosť potrebujeme spestriť kvetmi. Výhodou izbových rastlín je to, že ponúkajú všeho chuť.  Napríklad také orchidey dokážu zakvitnúť aj na pol roka a iné, ako napr. kalanchoe - potešia naše pohľady iba na pár dní. Je dobré, keď si vopred naštudujete v dostupnej literatúre alebo na internete, ktoré izbovky kvitnú dlhšie a ktoré sú len jednoročky. Izbové rastliny sa rozlišujú tvarom, farbou a veľkosťami listov, a to ich robí výnimočnými a špecifickými.

Výber izbových rastlín podľa životnej filozofie

Niektorí si vyberajú izbové rastliny podľa toho, či okrem estetickej funkcie a nenáročnosti, dokážu splniť aj iné účely a využitie – napríklad dokážu čistiť vzduch v miestnosti a meniť tým kvalitu nášho dýchania. Sú teda pre naše zdravie prospešné a liečivé. Ako napr. aloe vera, sansevieria či potosovec. Feng šuej dokonca hovorí aj o tom, že farba a tvar listu zodpovedajú za pozitívnu (i negatívnu) energiu v miestnosti. Nuž, s izbovými rastlinami sa dá doslova „čarovať“.