Riasogule – klbko rias pochádzajúce z dna japonského jazera

Tiež máte radi všetko, čo je záhadné a priam neuveriteľné? Patríte k tým ľuďom, ktorí milujú senzácie a prvenstvá? Jeden malý zázrak prírody, pochádzajúci až z ďalekého Japonska, je presne to, čo vás zaujme. Nie však prvoplánovo, ako sme zvyknutí. Riasogule sú elegantné krásky pripravené naplniť naše domovy pozitívnou energiou a neobyčajnosťou.

Kde bolo, tam bolo, na dne jazera Akan ...

Tam, kde sa snúbi nedotknutá príroda s ľudskou rukou a zvedavosťou, nemôže vzniknúť nič iné ako veľký objav. Riasogule boli vylovené na dne nádherného belaso modrého jazera Akan, nachádzajúceho sa v Národnom parku  Akan v Japonsku. Jeho farba zaujme už na prvý pohľad. Takmer nedotknutá príroda a prostredie, v ktorom sa cítite ako kdesi v raji napovedá, že „poklady“  sú určite niekde blízko. Vodné prúdy na dne jazera svojim pohybom vygúľali riasy do podoby, ktorá sa stala senzáciou dnešnej doby. A tak boli objavené riasogule – klbká zelených rias.

riasogule-florecita-013

Aegagropila linnaei z čeľade Cladophoraceae – Žabovlasovité

Riasogule sú sladkovodné riasy veľmi nenáročné na starostlivosť. Sú pripravené ozdobiť naše príbytky svojou úprimnosťou, jednoduchosťou a skromnosťou. Vedeli ste, že majú svoje uplatnenie aj vo feng šuej? Riasogule totiž v sebe nesú veľa symbolov. Rastú pomaly, postupne, ale zato trvalo. Dožívajú sa vysokého veku. Ovplyvňujú naše zdravie a citový život tým, že vplývajú na vernosť a citovú stálosť. V rodinách udržiavajú jednotu, svornosť, dedičstvo predkov, ale hovorí sa aj, že prinášajú prosperitu, zisk i bohatstvo. V závislosti od toho, na ktorú svetovú stranu riasogule v priestore umiestnite, vám posilnia buď oblasť zdravia, lásky, kariéry alebo duchovného rastu.

Starostlivosť o riasogule

Ak sa rozhodnete, že si tieto machové gule zaobstaráte, nemusíte mať obavy, že starostlivosť o ne nezvládnete. Postačí im totiž akákoľvek sklenená nádoba alebo akvárium. Veľmi moderné sú akváriá na dreve, ktoré umožnia riasoguliam ešte viac vyniknúť.

Ste zaneprázdnení? Nevadí. Vodu im stačí vymeniť asi raz za dva týždne alebo podľa potreby. Vyhovuje im teplota medzi 10 – 28 stupňov Celzia a skôr tieň alebo polotieň. Na priamom slnku by sa totiž mohlo stať, že machové guličky začnú hnednúť alebo sa rozpadávať. Riasogule milujú, ak si ich občas „pomojkáte“ v rukách a pogúľate medzi dlaňami – práve tak si totiž zachovajú svoj guľatý tvar, ktorý ich robí takým výnimočným.

riasogule-florecita-077

Skvelý tip, ako ozvláštniť akvárium s riasoguľami

Riasogule sú izbové rastlinky vhodné aj pre začiatočníkov. Sú veľmi nenáročné a navyše čistia vzduch v miestnosti. Aby bolo akvárium s riasoguľkami ešte výnimočnejšie, môžete do vody pridať ozdobné kamene alebo liečivé minerály. Napríklad kameň šungit sa postará o to, aby bola voda v akváriu čistá, bez mikróbov a dlhšie pekná. Nádobu s riasoguľami môžete umiestniť na poličku, na stôl, do kuchyne, do kúpeľne, obývačky alebo do spální. Ideálne ozdobia aj vašu kanceláriu či obchodné priestory.