Aloe vera je životný elixír zdravia a mladosti

Už pred vyše 6 000 rokmi starí Egypťania zistili, že aloe vera je púštna rastlina, ktorá nielen lieči, ale svoje využitie má aj v kozmetike. Ako čas letel, postupne sa rastlina udomácnila na celom svete. Poďme sa spolu pozrieť na jej využitie a hlavne na prínosy, ktoré ako izbová rastlina poskytuje nášmu domovu.

Aloe vera sa do Európy dostala v 17. storočí

Používala sa ako preháňadlo pri zápche a prikladala sa k ranám. Aloe vera dokáže liečiť popáleniny, má antibakteriálny, antiseptický, antimykotický a antivirotický charakter. Posilňuje našu imunitu, očisťuje rany, tlmí bolesť a horúčku. Je až neuveriteľné, koľkými schopnosťami táto rastlina disponuje. Tiež obsahuje vitamín A, vitamíny skupiny B, C, E a minerály draslík, fosfor či vápnik. Má vnútorné i vonkajšie využitie. Z aloe vera sa dá získať gél odrezaním lista, z ktorého približne za 15 minút vytečie liečivá tekutina. Tá vydrží v chladničke po dobu jedného týždňa. Gél sa prikladá na rany, kožné ochorenia, na bolestivé kĺby, svaly, popáleniny alebo si z neho môžete pripraviť chutný osviežujúci nápoj. Niektorí odborníci dokonca hovoria, že aloe vera napomáha pri liečbe depresií, stavoch úzkosti a dopomôže rýchlejšie prijímať veľké životné zmeny či trápenia.

aloe-vera-florecita-001

Pestovanie aloe vera a starostlivosť

Keďže rastlina pochádza z kamenistých, suchých, piesočnatých oblastí Afriky, už na prvý pohľad je zrejmé, že aloe vera bude nenáročná na starostlivosť. Ako izbovú rastlinu si ju môže zadovážiť úplne každý začiatočník. Spolu s jej rastom bude potrebné prispôsobovať aj veľkosť črepníka, v ktorej bude zasadená. Aloe vera má hrubé listy a krátke korene. Pre svoje dobré prospievanie potrebuje 8 – 11 hodín svetla. Ideálne je pre ňu teplé a slnečné stanovisko. Výborne sa jej bude dariť na okne.

So zalievaním si nemusíte robiť žiadne starosti, pretože rastlina neznesie premočený substrát a vyhovuje jej len minimálne množstvo vody. Zalievať sa odporúča dvakrát, maximálne trikrát do mesiaca podľa toho, či je substrát aspoň do hĺbky 7,5 cm suchý. Črepník by mal obsahovať otvor, aby mohla prebytočná voda odtiecť do misky. Aloe vera nie je potrebné hnojiť.

Ako sa aloe vera rozmnožuje? Znáša dobre presádzanie?

Túžite si aloe vera rozmnožiť a tešiť sa z pestovateľského progresu? Nájdite na rastline výhonok, ktorý je dlhý aspoň 8 cm. S čistým a vydezinfikovaným nožom ho zrežte tak, že rez bude mierne šikmý. Výhonok sa pri rozmnožovaní odporúča nechať aspoň týždeň na suchom a teplom mieste, aby sa vytvoril ochranný film na mieste, kde bol zrezaný. Pred zasadením do substrátu pre kaktusy a sukulenty, ktorý je dobré mierne navlhčiť, sa odporúča namočiť do medu alebo škorice, pretože majú antibakteriálny charakter. Výhonok sa sadí do výšky 1/3 listu a zásadne sa prvé dni nepolieva.

Rozmnožovanie a presádzanie aloe vera je jednoduché. Vždy je potrebné dodržiavať tie isté zásady – vhodný substrát, málo vlahy, teplé a slnečné stanovisko. Pri presádzaní sa výhonky od seba iba odsádzajú. Najideálnejší čas na presadenie je vtedy, keď má rastlina málo miesta v črepníku.

aloe-vera-florecita-002

Problémy pri pestovaní aloe vera

Ak rastlinke začnú padať listy, je to znamenie, že potrebuje viac svetla. Ak sú naopak hnedé, tak potrebuje tmavšie stanovisko. Pokrútenie naznačuje nedostatok vlahy a žltnutie signalizuje premokrenie substrátu.