6 tipov na nenáročné izbové rastliny pre začiatočníkov

Každý z nás má iné prednosti a danosti, ktorými vyniká. Niekto je lepší v tom, niekto v onom. Aj vhodný výber izbových rastlín predurčí, či sa im vo vašich domácnostiach bude dariť. Tieto izbové rastliny sú ideálne pre začiatočníkov a všetkých tých, ktorí nemajú priveľa času či skúseností.

 

Sansevieria (svokrine jazyky)

sansevieria-laurentii-florecita-025

Pamätáme si ju najmä z obdobia našej školskej dochádzky, kde sa táto kráska vyskytovala azda najčastejšie. Milovali ju aj naše babičky a mamy a dobre vedeli, prečo. Sansevieria je izbovka, ktorej dlhé listy vyzerajú ako ostrý meč. Rastú vzpriamene a ich okraje môže zdobiť rôzne sfarbenie. Sýta zelená farba v strede ešte hostí bielu farbu vo forme vodorovných pruhov. Darí sa jej všade, kde ju položíte. Máte málo času? V tom prípade sú svokrine jazyky ideálnou izbovou rastlinou pre vás. Dokáže narásť až do výšky 120 cm a do 90 cm šírky. Sansevierii vyhovuje aj slnečné stanovisko, ale ešte viac sa jej bude dariť v polotieni. Zalieva sa podľa potreby, keď už je substrát suchý.

Zamioculcas zamiifolia (zamiokulkas)

zamioculcas-zamiifolia-florecita-025

Túto izbovú rastlinu pozná azda každý. Ak už nie na prvé počutie, tak určite pri pohľade naň. Zamiokulkas je typický tým, že je takmer nezničiteľný. Hoci to znie priam drasticky, ale pravdou je, že mu vyhovuje úplne všetko. Je maximálne odolný a nenáročný. Ako ideálny pre neskúsených začiatočníkov či mužov – samotárov. Vyhovuje mu tieň, polotieň i slnečné stanovisko. Ak ho aj zabudnete dlhšiu dobu poliať, nič sa mu nestane. Odporúča sa však polievať podľa potreby vždy, keď je substrát suchý, približne raz za dva – tri týždne. Rastlina narastá do výšky a šírky 1 m. Pozor, pre domácich miláčikov je jedovatá.

Epipremnum (potosovec)

epipremnum-aureum-florecita-001

Izbová rastlina ideálna pre moderné interiéry. Zaujme vás svojimi listami v tvare srdca a rýchlym rastom. Rastie do výšky aj do šírky. Epipremnum je ťahavá „izbovka“ nenáročná na pestovanie. Nájdete zelené, žlté, bielo zelené varianty s jedinečnými vzormi. Vedeli ste, že potosovec čistí vzduch v miestnosti a tým zlepšuje jeho kvalitu? Miluje svetlé stanovisko, nie však priame slnko. Zálievka ako u predošlých, primerane podľa potreby a obschnutia substrátu, približne dvakrát za mesiac. Využíva sa na predelenie miestností, na ozdobu stien, alebo ako zelený múr na opornej tyči.

Aloe vera

aloe-vera-florecita-002

Sukulent s pretiahnutými špicatými listami, ktorý má dokonca liečivý charakter. Aloe vera sa hodí do okenných parapiet alebo na poličky. Väčšie varianty výborne vyniknú ako solitéry v miestnosti. Môže narásť do úctyhodných rozmerov – 1 m výška a 1 m šírka. Má rada plné slnko, priepustnú pôdu a neznesie premočený substrát. Zalieva sa približne dvakrát do mesiaca, podľa potreby. Nevyžaduje žiadnu špeciálnu starostlivosť.

Opuntia microdasys (zajačie uši)

opuntia-microdasys-florecita-025

Kaktus, ktorý pripomína zajačie uši. Akoby z jednej hlavy vyrastali dve oválne uši, ktoré rastú vždy vo dvojici. Opuntia microdasys je typický kaktus s pichliačmi, ktorý má sýtu zelenú farbu sa hodí do každého interiéru aj do každej kancelárie na zútulnenie priestoru. Tým, že je nenáročný na starostlivosť, je ideálny všade tam, kde nie je času nazvyš. Má rád slnko a v zime polotieň. Raz za mesiac rastlinu poriadne zalejte. V zimnom období sa opuntia neodporúča dávať na miesta v blízkosti radiátorov. Vyhovuje mu izbová teplota a v lete zvládne aj 30 stupňové podmienky.

Lithop (kameňovec)

lithopsy-florecita-007

Máte radi prekvapenia? Pre vás je tu izbová rastlina, ktorá vám ich dopraje. Lithop nazývaný aj kameňovec je vhodný aj pre úplnych začiatočníkov. Nazýva sa aj „žijúce kamene“. „Kamene“  sú asi 7 cm veľké a medzi augustom a októbrom kvitnú. Od novembra do apríla sa vôbec nepolievajú. Rastlina má rada slnečné a teplé miesto, v zime skôr chlad. Presádza sa každé 4 roky a rozmnožuje sa semenami.