Hľadáte rastliny vhodné na tienisté miesta? Pozrite si naše tipy

Geniálny doplnok, ktorý nie je gýčový a ešte je aj praktický, sú izbové rastliny obľubujúce tieň až polotieň. Zaplníte prázdne i tmavé miesta a navyše urobíte niečo pre svoje zdravie. Rastliny v miestnosti predsa vytvárajú nový kyslík – veľmi dôležitý na dýchanie.

Monstera, zamiokulkas a svokrine jazyky

Prvú skupinu tvorí partička dobre známych izboviek – monstera, zamiokulkas a svokrine jazyky. Okrem toho, že sú nenáročné na pestovanie, vyhovujú im aj tienisté miesta vo vašej domácnosti. Môžu to byť okenné parapety, prázdne rohy v miestnosti, miesta okolo nábytku i police. Kamkoľvek ich umiestnite, vždy to bude vyzerať dobre.

monstera-adansonii-florecita-026sansevieria-laurentii-florecita-025_1zamioculcas-zamiifolia-florecita-025_1

Ich veľkou výhodou je, že sa o ne zvládne postarať každý začiatočník - amatér. Monsteru je dobré zalievať aspoň štyrikrát za mesiac a bude vám krásne prospievať. Špecifická je svojím vzhľadom, pretože jej listy obsahujú diery, ktoré pripomínajú opičiu hlavu (masku) alebo ak chcete - švajčiarsky syr. Zatiaľ čo svokrine jazyky si pamätáme všetci ešte z detstva, zamiokulkas sa stáva novodobým miláčikom. Obe izbovky znesú svetlé i tienisté miesta a keď ich zabudnete dva týždne poliať, nič sa im nestane. Ideálna je však zálievka zakaždým, keď substrát preschne.

Filodendrón, pothos a zelenec chochlatý

Ďalší skvelí rodinní spoločníci sú rozhodne filodendrón, pothos a zelenec chochlatý. Vyhovujú im tienisté miesta v domácnosti. Pothos si zamilujete hlavne kvôli jeho rozmerom a spôsobu rastu. Je totiž ťahavý a jeho listy môžete usmerňovať. Dokážete si s ním vytvoriť zelenú živú stenu lahodiacu očiam. Je nenáročný na starostlivosť, ale teší mnohé a mnohé roky.

philodendron-brasil-florecita-026 zelenec-chochlaty-florecita-026pothos-neon-florecita-026

Filodendrón má listy srdiečkového tvaru a zaujme vás jeho žiarivá zelená farba. Je to nádherná črepníková izbovka, ktorá vynikne na každom stole, polici i okne, pokiaľ nie je vystavená priamym lúčom slnka. Tie by ju mohli spáliť. Vyhovuje jej zálievka raz do týždňa, podľa potreby. Zelenec chochlatý má rád rozptýlené svetlo v miestnosti, ale nenahnevá sa ani na tienistejšie miesta. Svieže farby a kombinácia bielej so zelenou ho robia obľúbenou izbovou rastlinkou. Navyše má schopnosť čistiť vzduch. Substrát obľubuje stále vlhký, nie však premokrený.

Jedinečné riasogule

Azda najšpeciálnejšiu a najštýlovejšiu skupinu tvoria riasogule. Sú to vodné rastlinky, ktorým vyhovuje polotieň a nie priame slnko. Zelené machové guličky sú absolútne nenáročné na starostlivosť. Žijú totiž vo vode, ktorú im stačí vymieňať podľa potreby, cca. raz za dva týždne. Pri nich skutočne nemáte čo pokaziť. Veľmi efektne vyzerajú napríklad v guľatých akváriách či originálnych akváriach na dreve, ale aj v akejkoľvek váze či v sklenenej nádobe. Sú moderným doplnkom a spestrením každej kancelárie či akejkoľvek miestnosti v dome.

akvarium na dreve