Nenáročná klasika pre každého – Sansevieria (Svokrine jazyky)

Sansevieria je nenáročná izbovka pochádzajúca z Južnej Afriky. Viete, prečo sa stáva stále populárnejšou? Je to totiž ten druh rastliny, ktorý môžete zanedbať a aj tak sa mu bude takmer vždy dariť. Akýsi nezmar medzi nezmarmi. Ideálna do každej rodiny, kancelárie alebo do internátov.

Sansevieria je typická svojimi listami pripomínajúcimi meče

Práve preto nosí nelichotivý názov – svokrin jazyk. Vďaka nemu ju však poznáme všetci. Pamätáme si ju z našich detských čias, kedy bola majetkom každej domácnosti, škôlky, školy alebo šéfovho stola. Jej listy sú tmavozelenej farby, niektoré druhy so žltozelenými (napr. Sansevieria trifasciata laurentii) či bielymi pruhmi. Tie môžu pripomínať hadiu kožu alebo mramor. Napriek tomu je sansevieria veľmi pútavá rastlinka dorastajúca do výšky až jedného metra. Pritom nevyžaduje častú zálievku a ani pôdu bohatú na živiny. Darí sa jej na balkóne aj v záhradke, v zime ju však preneste do teplúčka.

sansevieria-moonshine-florecita-025

Pestovanie svokrinho jazyka je jednoduché

Najväčšou zaujímavosťou svokrinho jazyka je to, že dužina vo vnútri jej listov má liečivý charakter podobne ako aloe vera. Obsahujú totiž antiseptiká hodiace sa pri zraneniach, bolestiach i zápaloch. Okrem toho čistí vzduch v miestnosti, čo ocenia najmä milovníci feng šuej a podobných véd. Rozrezaním listov sa dokáže rastlina behom 6 týždňov zakoreniť a spoľahlivo rozmnožiť. Tie pestrejšie odrody sa rozmnožujú delením. Mladým rastlinkám doprajte veľa vlahy a teplé prostredie. Ocenia substrát kompostu a piesku.

Svokrine jazyky majú rady svetlo, ale znesú aj polotieň. Vyhovuje im izbová teplota. Substrát by mal byť skôr hlinito-pieskový. Sansevieria sa zalieva vtedy, keď preschne, v zime je to menej často. Dbajte o to, aby pri polievaní voda nestiekla na listy, pretože by to mohlo spôsobiť ich zahnívanie. Presádzanie je nutné až vtedy, keď spozorujete vychádzajúce korene z črepníka.

Kvitne svokrin jazyk?

Hoci svokry majú kvetnaté reči, ale aj svokrine jazyky v botanike dokážu potešiť krásnymi hlávkami kvetov. Je to síce zriedkavý jav, ale ak sa tak stane, prekvapia vás smotanovo biele súkvetia na stonkách, ktoré môžu zachádzať aj do jemných zelených tónov. Z času na čas z rastliny poutierajte s vlhkou handričkou prach, aby dokázala produkovať viac kyslíka.

Aké druhy svokriných jazykov poznáme?

Vybrať si môžete napríklad spomedzi sansevieriou trojpásou, ktorú spoznáte vďaka jej typickému „mečovému“ vzhľadu. Jej listy sú úzke a dlhé a okraj lemuje žltá farba.

Podobná je odroda moonshine, ktorá sa líši tým, že žlté farby neobsahuje. Pôsobí však veľmi elegantným a majestátnym dojmom.

sansevieria-masoniana-victoria-florecita-024

Sansevieria masoniana victoria, známa aj ako "veľrybia plutva" sa od tých predošlých líši. Akoby bola z iného „cesta“. Má totiž iba jeden „meč“, ktorý je široký a tmavozelený. Pre všetky tri druhy stále platí, že sú nenáročné spoločníčky moderných domácností, o ktoré je radosť sa starať.