Maranta: Pôsobivá rastlina z pralesov kvitne len za odmenu

Ak sa o túto rastlinku dobre staráte, odmení vás krásnymi pukmi. Spoznajte špecifiká maranty a naučte sa ju pestovať správne.

Anglický názov tejto rastliny je „prayer plant“ - modliaca sa rastlina alebo modlivka. Pochádza z jej vlastnosti – na večer stavia listy smerom nahor, vďaka čomu vyzerajú ako zopnuté ruky, ktoré sa modlia. Ráno ich opäť zvesí a nastaví dennému svetlu. Dekoratívna exotická trvalka patrí medzi obľúbené izbové rastliny s pôsobivým prevedením.

Pochádza z brazílskych dažďových pralesov, napokon, že nie je lokálna, prezrádzajú aj divoko zebrované listy. V mladosti vyrastie v malý ker, no keď sa rozrastie, ponúka až 30 cm dlhé poliehavé výhonky s efektnými veľkými pestrými listami a dorastá do výšky 40 cm. Medzi najznámejšie druhy patrí Maranta leuconeura Fascinator, Maranta Kerhoeven, Maranta Maricella, Reed Maranta a mnohé ďalšie typy, ktoré sa líšia farbou a kresbou listov.

Aké prostredie vyžaduje?

Ide o trochu náročnejšiu rastlinu, ktorá potrebuje vyššiu vzdušnú vlhkosť. Ak ju však budete priebežne rosiť a nenecháte substrát preschnúť ako pri sukulentoch, bude rásť ako z vody a prosperovať na jednotku. Čo to znamená v praxi? Na niekoľkoročných rastlinách sa na jar alebo v lete objavujú kvety. Dajte si pozor, aby ste ich vôbec zbadali, mnohí si ich v prvotnom štádiu mýlia s novým listom. Po čase však z „listu“ vznikne malý biely kvietok nápadne sa podobajúci na hluchavku.

maranta-leuconeura-modlivka

Pozor na slnko a prievan

Maranta neznáša priame svetlo, obľubuje polotieň. Možno by ste to nepovedali, ale aj „doma“ v pralese leží pod stromami, šťastná, že sa jej nedostáva extrémnych dávok slnečného svetla. Kým rozptýlené svetlo jej vyhovuje, na slnku trpí, stráca farbu a chradne. Tiež jej nelichotí ani prievan a výkyvy teplôt, do chodby ju preto asi neumiestňujte.

Marantám sa  najviac darí medzi 24 – 30 °C. Urobte preto tej vašej miesto v najteplejšej miestnosti, kde nie je ani v zime teplota pod 18 °C. Je potrebné ju každý deň jemne porosiť rozprašovačom s mäkkou vodou – buď prevarenou alebo dažďovou. Tvrdá voda by sa nepekne podpísala na jej listoch. Zálievku kontrolujte každý deň, substrát nesmie preschnúť, ani byť preliaty. Používajte vodu izbovej teploty.

Ako na presádzanie? Marantu presádzajte každý rok, staršie rastliny stačí presadiť raz za dva roky, no potrebné je rastlinám dožičiť kvalitnú drenáž.

Problémy typické pre marantu

  • Ak má maranta skrútené listy, ktoré majú tendenciu opadávať, ide o nedostatočnú zálievku. Substrát u maranthy by mal byť vždy aspoň mierne vlhký.
  • Ak listy opadávajú, asi jej chýba vzdušná vlhkosť a dostáva sa jej suchého vzduchu. Postavte marantu na misku s vlhkými kamienkami, uľaví sa jej a preberie sa.
  • Hnitie stoniek znamená príliš veľa vlhkosti alebo príliš chladné prostredie.
  • Hnedé škvrny a blednúca rastlina – za tento stav môže jednoznačne príliš veľa svetla.