Polievanie izbových rastlín: 7 rád nad zlato, ktorých sa oplatí držať

Stalo sa vám, že ste už vašu rastlinku preliali natoľko, že sa mu to stalo osudným? Alebo bola problémom nepravidelná zálievka či preschnutý substrát? Naučte sa kvety polievať tak, aby prosperovali a kvitli do krásy.

1. Príliš veľa vody škodí

Ak vám kvet začal odrazu žltnúť, nemusí to okamžite znamenať, že má málo vody. Mohlo sa stať, že ste ho svojou prílišnou aktivitou preliali natoľko, že pomaly začína hniť. Kvetom, ktoré sú často prelievané, hrozia choroby a nie sú vitálne ako tie izbové rastliny, ktorým je dopriata skromnejšia, no pravidelná zálievka. S vodou to jednoducho netreba preháňať – odborníci sa zhodujú, že vždy je lepšie, keď je substrát suchší ako premokrený. Následky „potopy“ sa obvykle riešia ťažšie ako krátkodobé sucho.

2. Zaobstarajte si kvetináče s drenážnymi otvormi

Tento typ kvetináčov je najlepší. Dôvod? Prebytočná voda zo zálievky jednoducho odtečie a vy zabránite premokreniu substrátu. Skontrolujte kvetináče hodinu – dve po zálievke. Vodu, ktorú kvetina nevypila, môžete pokojne vyliať.

3. V zime s vodou šetrite

Aj keď máte pocit, že vykurovaním sa z rastlín odparuje viac vody, preto im ju musíte dopriať štedrejšou zálievkou, nie je to tak. Rast izbových rastlín sa v zime prirodzene spomalí, reagujte naň nižšou frekvenciou zalievania.

4. Vlhký substrát vyžaduje väčšina rastlín

Nie premokrený! Na jar a v lete si väčšina rastlín vyžaduje pravidelný prísun vody. Izbové rastliny je dobré polievať každé 3 – 4 dni. Samozrejme, neplatí to pri sukulentoch a kaktusoch, ktorým stačí nižšia frekvencia zalievania.

5. Rešpektujte potreby konkrétnej rastliny

Keď si zadovážite domov novú izbovku, určite si preštudujte jej primárne potreby. Od umiestnenia cez zalievanie – iba tak bude u vás prosperovať a rásť. Vždy prispôsobte frekvenciu zalievania a množstvo vody jej preferenciám. Každá rastlina je iná, každá si vyžaduje individuálny prístup. Niektoré rastliny vyžadujú rosenie, iné zas preferujú zálievku zospodu, nie zhora. Naštudujte si, čo má vaša rastlina rada a doprajte jej to, čo potrebuje.

6. Osvojte si pravidlá vlhkosti substrátu

Písali na štítku, že rastlina preferuje suchý substrát? Mal by byť na povrchu suchý väčšinu času. Takýto substrát si predstavte u väčšiny kvetín medzi zálievkami. Vlhký substrát znamená, že je vlhký na dotyk. Nie, hlina nemá byť mokrá ani lesklá od vody. Mokrý substrát sa leskne od vody, je ňou doslova presiaknutý. Ak si rastlina vyžaduje takéto podmienky, drenážny kvetináč umiestnite do misky s vodou.

7. Myslite na rastliny aj počas vašej neprítomnosti

Nemá vám kto prísť zaliať kvety? Nezúfajte, existuje viacero spôsobov, ako ich udržať svieže, s potrebným prísunom vody. Pomôže vám naplnená plastová fľaša s mini otvorom vtlačená do substrátu alebo kapilárna rohož či starý uterák namočený v umývadle, vďaka ktorým si rastliny „vytiahnu“ potrebnú vodu.