Nenáročná Monstera: Kráľovnou izbových kvetín je „obyčajná“ tropická liana

Ak hľadáte izbovku, o ktorý sa netreba starať každý deň, dopraje vám naozaj veľa zelene a pocit, že ste sa ocitli v dažďovom pralese, určite si domov zadovážte monsteru. Stala sa nevyhnutnou súčasťou interiérov „urban jungle“, no miesto si nájde v každej domácnosti.

Jej mohutné svieže listy prilákajú pozornosť každého, kto sa v jej okolí naskytne. Liany rastú až do výšky troch metrov, preto sa hodí do veľkoryso riešených priestorov, kde majú jej listy dostatok miesta na rast.

Vedeli ste, že jeden listy monstery môže mať v jej dospelosti priemer až pol metra? Monstera pochádza z pralesov Južnej Ameriky, sú pre ňu ideálne teploty okolo 25 °C. Máte zimnú záhradu? Bude vám rásť rovnako divoko ako „doma“ v pralese, pripravte sa až na päťmetrovú výšku. Pamätajte, čím vyššia teplota, tým rýchlejšie sa monstera rozrastá a viac sa jej darí. V našich pomeroch sa rozmohla najmä Monstera deliciosaMonstera adansonii alebo Monstera borsigiana.

Aké podmienky monstera miluje?

Monstera preferuje okná a priestranné chodby, no žiaden strach, bude sa jej dariť všade, kde je dostatok rozptýleného slnka, znesie aj mierny polotieň. A ako zistíte, že sa o ňu staráte dobre? Na listoch ukáže typické otvory, ktoré by v prípade nedostatočného svetla boli len srdcovité a neoddelené. Umiestnite ju do kvetináča s otvorom, vysteľte ho rašelinovou pôdou a každé dva roky ju presaďte do väčšieho kvetináča.

Monstera zbožňuje vlhkosť. Ak ju občas porosíte alebo jej utriete hubkou listy, bude rásť do krásy. Pozor, so zálievkou to však nepreháňajte, stačí jej raz za týždeň, keď má suchú hlinu.monstera-deliciosa-listy

Ľahko ju rozmnožíte

Nie je to nič zložité, stačí jej odrezať vitálny list spoločne so vzdušným koreňom a zasadiť priamo do hliny, prípadne ho nechať zakoreniť vo vode. Môže sa stať, že sa rozmnoženie podarí aj z listu bez vzdušného koreňa. Ak to však budete skúšať takouto cestou, určite list najskôr nechajte nejaký čas vo vode, aby ste si boli istí, že sa ukázali nové korienky.

monstera-adansonii-listy

Čo robiť, keď sa monstere nedarí?

  • Ak jej vysychajú špičky listov, máte doma asi príliš suchý vzduch, preto zvýšte vzdušnú vlhkosť.
  • Ak listy žltnú, môže to byť spôsobené prebytkom denného svetla.
  • Ak listy žltnú a schnú, značí to málo vlahy.
  • Žlté listy v jasnom farebnom tóne prezrádzajú zas príliš mokrý substrát.

Rodiny s malými deťmi a domácimi miláčikmi, pozor!

Monstera je jedovatá rastlina. Už po konzumácii malého množstva listu môže prísť k bolestivému podráždeniu slizníc a tráviaceho traktu, nie je ničím výnimočným, keď sa objaví horúčka a opuch. Umiestnite ju preto z dosahu detí a domácich miláčikov.