Vhodný substrát pre rastliny: Viete, aký bude vyhovovať tým vašim?

Každý druh rastliny si vyžaduje iný prístup a iný substrát. Prispôsobte jeho výber preferenciám vašej rastliny, odmení sa vám svojou vitalitou.

Substrát alebo rastové médium je materiál príbuzný pôde vhodný pre pestovanie črepníkových rastlín nielen v domácnosti. Na trhu nájdete rôzne typy. Niektoré substráty obsahujú mix hliny, piesku, rašeliny alebo dokonca štrku. Priblížme si jednotlivé typy.

1. Univerzálny substrát

Patrí medzi najbežnejšie typy, ktoré nájdete. Je zmesou kokosového vlákna, kôry, drevného vlákna, môže obsahovať aj rašelinu. Ide o ľahký typ pôdneho materiálu, ktorý je často nadopovaný aj hnojivom. To dokáže rastline poskytovať živiny aj niekoľko týždňov. Ak máte doma jednoročné kvitnúce rastliny, tento substrát im bude dokonale vyhovovať.

2. Substrát z pôdy alebo hliny

Hovorí vám niečo názov „kompost Johna Innesa“? Vyhovuje rastlinám, ktoré nie sú „jednoročky“, obsahuje totiž sterilizovanú zeminu v univerzálnom substráte, obohatenú o prírodné materiály a živiny. Popínavé trvalky, rôzne stromy a kry si pri ňom prídu na svoje.

3. Substrát pre izbové rastliny

Je veľmi podobný univerzálnemu substrátu, obsahuje obvykle rašelinu a zmes najpotrebnejších živín. Jeho zloženie je vyhovujúce pre väčšinu izbových rastlín s výnimkou orchideí a kaktusov.

4. Substrát na zakoreňovanie

Tento substrát maximálne vyhovuje potrebám semien, mladých sadeníc a odrezkov. Je priepustný, má veľmi jemnú štruktúru a umožňuje ideálne zakorenenie a klíčenie.

5. Kyslý substrát pre vresovcovité rastliny

Vresy, vresovce, niektoré paprade, azalky i hortenzie a iné typy rastlín kyslú pôdu doslova milujú a nevedia v iných podmienkach žiť. Doprajte im kyslé pôdne podmienky, ktoré im budú vyhovovať. 

6. Špeciálne substráty

Ponúkajú konkrétne potrebné podmienky pre skupiny rastlín ako sukulenty (kaktusy), orchidey a mäsožravé rastliny.

Tieto substráty vám pomôžu s prevzdušením

Vermikulit a perlit zadržiavajú vodu, preto sú často využívané pri zakrývaní semien, čím im dodajú potrebnú vlhkosť. Kým štrk v dolnej časti kvetináča funguje ako zásobáreň vody, hrubý piesok dokáže substrát dokonale odvodniť. Záhradnícky piesok sa používa na zlepšenie priespustných podmienok substrátu, tieto podmienky vyžadujú najmä sukulenty. Ak vaše rastliny preferujú vlhké podmienky, doprajte im rašelinník močiarny.  

RADA NA ZÁVER: Pri presádzaní rastlín vždy používajte nový substrát, v starom by sa mohli nachádzať choroby alebo by mohol byť vyčerpaný predošlou rastlinou, čo by malo za následok nedostatok živín pre novú rastlinu.