Lithops – kvitnúce kamienky, ktoré milujú najmä deti

Lithops je izbová rastlina, ktorá svojim vzhľadom pripomína kamienky.  Keď zakvitne, začne hýriť rôznymi farbami. Každý rok sa vytvorí v štrbine dvojlistu nový kvietok, úplne iný ako ten predošlý.  Pre svoje vlastnosti ich milujú najmä deti, pretože sa o živé kamienky dokážu postarať aj samé.

Sukulenty so zakrpatenou stonkou

Lithops, kameňovec, živé kamienky alebo kvitnúce kamienky – jedno a to isté.  Ich maximálne rozmery sú päť centimetrová dĺžka a trojcentimetrová šírka. Niekto by povedal, že sú ako malé fazuľky so škvrnami. Keď však zakvitnú, potešia vás bielou, žltou alebo oranžovou farbou. Možno ste netušili, že sa otvárajú iba v poobedňajších hodinách. Jeden kvietok môže mať priemer 15 – 40 mm. Ak narazíte na tie správne odrody, budú aj krásne rozvoniavať. Lithops pochádza z Južnej Ameriky, Afriky a z jej púštnych oblastí, a teda bez vody vydrží úctyhodný čas.

lithopsy-florecita-007

„Živé kamene“

Lithops, alebo aj živé kamene sa dokonale prispôsobujú svojmu okoliu. Sú ako chameleón. Splývajú so svojím okolím a farbou substrátu. Práve preto sú u pestovateľov také obľúbené. Vždy dokážu prekvapiť - či už farbou, veľkosťou alebo tvarom. Je to niečo výnimočné a senzačné. Lithops je výborný tip na rastlinku pre deti. Vďaka tomu majú možnosť vyskúšať si starostlivosť o niečo živé a precvičia si svoju zodpovednosť. Živé kamienky ich naučia tiež vytrvalosti. To bude radosti, keď im prvýkrát vykvitnú! Pre pobavenie – v Afrike ich prezývajú „Hotentotské zadočky“. :)

Dožívajú sa až stovky

Živé kamienky sú známe svojou dlhovekosťou. Ak sa im dobre darí, voľne v prírode sa dožívajú aj cez sto rokov. Tú životaschopnosť a priebojnosť im môžeme závidieť.

Starostlivosť o kvitnúce kamene

Tieto jedinečné izbové rastlinky nie sú vôbec náročné na starostlivosť. Milujú svetlé, slnečné a teplé miesta. Výborne sa u vás doma budú cítiť na okenných parapetách, ale znesú aj polotieň. Počas zimy lithops vôbec nemusíte polievať. V období, kedy sa začínajú vytvárať nové púčiky kvietkov, sa dokonca neodporúča polievať. Premokrenie síce neznesie, avšak z času na čas potrebuje orosiť, pretože vlhkosť má kameňovec veľmi rád - aj preto sa mu výborne darí v kúpeľni. Živé kamene sa hodia do každej miestnosti. Váš  domov zútulnia a spestria svojou originalitou. Ak im navyše vyberiete aj štýlový črepník, o štýlový doplnok máte postarané.