Najčastejšie problémy rastlín: Odhaľte, čo im vadí, máme pre vás riešenia

Ak sa vašim izbovým rastlinám nedarí, pravdepodobne za to môže nesprávna starostlivosť a nevyhovujúce podmienky. Odhaľte najčastejšie príčiny, ktoré bránia vašim kvetom v ich raste a rozkvete.

Príliš veľa alebo príliš málo vody

Ak je zavlažovanie rastlín nedostatočné alebo naopak, nadmerné, rastlina zväčša reaguje rovnako. Následkom toho je často ťažké vyhodnotiť, čo sa s rastlinou deje. Príznakmi sú vädnutie, hnednutie listov a ich deformácia. Kým nedostatočná zálievka spôsobuje schnutie a vysychanie substrátu, príliš veľa vody podporuje hnitie koreňov. Ak je substrát príliš suchý, zalejte ho, rastlina sa behom niekoľkých dní vzchopí. Ak je substrát premočený, vylejte prebytočnú vodu z kvetináča a postavte rastlinu na noviny, prípadne ju umiestnite do nádoby so štrkom, kde preschne.  

Málo svetla rastliny ohýba

Niet divu, ťahajú sa za zdrojom svetla. Medzi ďalšie symptómy nedostatku svetla patria aj vretenovité stonky, bledé listy, málo kvetov alebo žiadne kvetenstvo aj niekoľko sezón. Ak rastlina nemá svetlo, nemôže prosperovať, rásť ani sa inak rozvíjať. Ak má vaša rastlinka podobné príznaky, mali by ste skontrolovať, či sa jej podľa druhu dostáva toľko svetla, koľko potrebuje. Pravidelne otáčajte kvetináč a dbajte na to, aby bola umiestnená tam, kde jej to vyhovuje.

Priveľa svetla spôsobuje vädnutie

Ak má vaša rastlina hnedé vrcholky listov, je zvädnutá a celkovo sa jej nedarí, mali by ste sa zamyslieť nad tým, či sa jej nedostáva až priveľa svetla. Ak sú jej slnečné preferencie iné ako tie, ktoré aktuálne má, premiestnite ju do priestoru, kde je rozptýlené alebo menej intenzívne svetlo. Príliš veľa slnka škodí mnohým kvetom, no nájdu sa aj také rastliny, ktoré ho priam vyžadujú. Zistite, ako je na tom tá vaša a prispôsobte miesto jej svetelným potrebám.

Množstvo živín určuje vitalitu rastliny

Je vaša izbovka bledá a zakrpatená? Nedarí sa jej? Môže mať príliš málo živín, ktoré by podporili jej rast. Ak sa rastline dostáva priveľa živín, môže to s ňou vyzerať, paradoxne, veľmi podobne. Ako zistiť, čo je problém pri tej vašej? Zamyslite sa, či ste ju niekedy hnojili. Nie? Doprajte jej hnojivo, ktoré si jej druh vyžaduje. Hnojíte ju často? Spomaľte, nadbytok hnojiva jej odčerpáva živiny. Substrát prepláchnite a s hnojením si dajte na čas pauzu.

Chlad deformuje listy

Máte kvetináče umiestnené v zime na parapete, prípadne na mieste, kde prefukuje? Ak červenejú, hnednú alebo priamo opadávajú, asi ich umiestnenie nie je práve najšťastnejšie. Prievan rastlinám dobre rozhodne nerobí, preto by ste mali zvážiť ich preloženie na miesta, kde je teplejšie.

Veľké teplo rastliny vysušuje

Ak je v miestnosti, kde sa rastlina nachádza, horúco, obvykle reaguje vädnutím, hnednú jej listy, opadáva a neprosperuje. Ak rastlina prejavuje obdobné znaky, premiestnite ju ďalej od zdrojov tepla – radiátorov, ohrievačov a iných vykurovacích telies. V lete rastliny vezmite z priameho slnka na chladnejšie miesto.