Ako sa postarať o izbové rastliny počas dovolenky? Týchto 5 tipov oceníte aj po návrate z nej

Plánovanie dovolenky so sebou okrem balenia prináša aj otázku – ako sa postarať o izbové či balkónové rastliny počas našej neprítomnosti. Riešení je hneď niekoľko.

Cestujete last minute – na poslednú chvíľu alebo máte na balenie a prípravy dostatok času? Ak si chcete byť istí, že bude o vaše rastliny postarané, nie je na škodu zvolenú metódu vopred vyskúšať. Každá rastlina má iné zavlažovacie potreby, preto je ťažké vopred odhadnúť, koľko vody bude akurát. Naše prvé tri tipy by mali zabezpečiť potrebnú vlahu až na 14 dní.

Veľké sťahovanie

V prvom rade je nutné rastliny presunúť z priameho slnečného žiarenia či zdroja tepla na miesto, kde budú mať stále dostatok svetla, no zemina nebude nadmieru vysušovaná. Ideálna je chladnejšia izba v byte, prípadne kúpeľňa s oknom. Dobré je tiež odstrániť všetky suché, odumierajúce či poškodené listy a kvety, ktoré by rastline zbytočne uberali vodu.

Vhodné je tiež spomaliť rast vašich rastlín. Ako? Už niekoľko týždňov pred tým ako odídete, nechajte rastliny „vyhladovať“. Docielite tým spomalenie ich rastu – akýsi šetriaci režim, kedy budú rastliny šetriť energiou a tiež vodou. Po návrate sa nezabudnite vrátiť do pôvodného režimu a rastlinám doprajte aj hnojenie.

Tip č. 1 – Zavlažovanie pomocou fľaše

K tomuto spôsobu závlahy vám postačí obyčajná plastová fľaša s uzáverom. Objem fľaše vždy voľte podľa veľkosti rastliny. Z fľaše odrežte dno a do viečka vyvŕtajte niekoľko dierok. Ako? Skúste to pomocou otvárača na fľaše alebo vŕtačky či iného ostrého predmetu. Viečko naskrutkujte na fľašu, zapichnite do zeminy a naplňte vodou. Rastlina si bude postupne odoberať vlahu podľa potreby.

Tip č. 2 – Vlaha vďaka špagátu

Táto metóda využíva povrázok ako distribútora vody z nádoby v okolí. Vezmite si misku, prípadne vedro alebo inú nádobu a naplňte ju vodou. Do vody ponorte povrázok z prírodného vlákna – môže to byť bavlna, ľan alebo šnúrka do topánok – tak, aby bol ponorený aspoň 30 cm vo vode. Druhý koniec špagátu zapichnite do kvetináča a upevnite ho napríklad pomocou skrutkovača. Vzdialenosť medzi kvetináčom a nádobou by mala byť čo najkratšia, maximálne 10 cm. Nádobu s vodou je dobré umiestniť vyššie ako je položený kvetináč, nie je to však nevyhnutné. Ak máte v kvetináči rastlín viac, povrázok umiestnite ku každej kvetine zvlášť.

Tip č. 3 – Zálievku „vybaví“ aj handra

Ďalšou možnosťou ako zaliať vaše rastliny, je použitie savej handry alebo špeciálnej zavlažovacej textílie. Kvetináč postavte bez spodnej misky na textil, ktorého druhý koniec ponorte do vody. Vhodné je umiestniť ho do drezu alebo umývadla. Dôležité je uistiť sa, že má váš kvetináč zospodu otvory pre príjem vody.

Tip č. 4 - Samozavlažovací kvetináč je ideálnym riešením

Hydroponické – samozavlažovacie systémy vám značne uľahčia polievanie nielen počas vašej dovolenky. Takéto kvetináče sú síce drahšie, no odpadnú vám starosti so zavlažovaním. Vlaha vďaka nim rastlinám vydrží až 3 týždne.

Tip č. 5 – Závlaha riadená počítačom alebo hodinami

Najvyššiu úroveň zavlažovania predstavuje systém riadený počítačom alebo zavlažovacími hodinami. Na akom princípe funguje? Pomocou rôznych vlhkostných čidiel, časových spínačov a senzorov je zaistená zálievka presne podľa potrieb určitej rastliny. Mimoriadne praktické, čo poviete?

Existuje tiež možnosť ako sa vymýšľaniu zavlažovacích metód vyhnúť – zveriť rastliny spoľahlivým susedom, rodine alebo priateľom, ktorí nemajú problém prísť vám vašu zelenú oázu počas dovolenky poliať.