Ako na správne hnojenie rastlín? Tieto tipy je dobré si osvojiť

Viete, ako často výživu rastlinám dopriať a prečo? Máme pre vás niekoľko faktov, ktoré by ste mali poznať.

Prečo je potrebné hnojiť izbové rastliny? Izbové rastliny žijú vo vyhradenom priestore kvetináča, z ktorého vysávajú substrát a živiny v ňom obsiahnuté. Korene tiež rastom postupne vypĺňajú kvetináč a substrát postupne ubúda, v dôsledku čoho je vhodné rastliny raz za čas presadiť a dopriať im viac priestoru a nové živiny. Vďaka dodaným živinám budú vaše rastliny rýchlejšie rásť, budú tiež krajšie a odolnejšie voči škodcom.

Hnojiť začnite v období, kedy sa rastliny prebúdzajú zo zimného spánku. Sú po ňom väčšinou vyčerpané a potrebujú vzpruhu. Obvykle chvíľu trvá, než sa na rastline nedostatok živín prejaví. Zaručene však bude z dôvodu podvýživy pomalšie rast, listy budú menšie a rastlina bude náchylnejšia na choroby. Hnojiť môžete tiež niekoľko týždňov po presadení. Presnejšie, po uplynutí doby, kedy sa vyčerpá hnojivo obsiahnuté v použitom substráte.

Doprajte rastlinám niečo špeciálne

Môžete si zvoliť hnojivo chemické alebo prírodné. Najbežnejšie hnojivo pre izbové rastliny, ktorým nič nepokazíte, je hnojivo univerzálne. Ak však chcete dosiahnuť to najlepšie, čo vám izbová rastlina môže ponúknuť, stavte na špeciálne hnojivo pre maximalizáciu účinku. Na trhu nájdete hnojivo na zelené rastliny, na kvitnúce druhy, špeciálne hnojivo na bonsaje, palmy, orchidey a mnoho ďalších.

Špeciálne hnojivá nepôsobia na celú rastlinu, ale uspokoja konkrétnu potrebu rastlín. Chcete podporiť kvet, alebo rast? Podľa toho vyberte aj špeciálne hnojivo. Iné hnojivo je určené pre palmy, iné pre fialky a iné pre kaktusy. To, či je hnojivo určené na rast alebo na kvet, sa väčšinou dočítate na obale. Keď tam túto informáciu nenájdete, pozrite sa na zloženie, pre zelenú hmotu je dôležitý dusík, pre kvitnutie draslík. Vedeli ste, že ako doplnok výživy skvelo fungujú napríklad aj kvasnice alebo kávová usadenina či banánové šupky?

Do zálievky a do pôdy

Ponuka hnojív na trhu je naozaj široká. Môžete si vybrať z hnojív práškových, tekutých, granulových a tyčinkových. Väčšina hnojív sa pridáva priamo do zálievky, preto si hnojenie naplánujte na rovnaký deň ako zalievanie. Ak hnojíte v iný deň, mali by ste dbať na to, aby substrát nebol celkom vyschnutý, ale rovnomerne vlhký a výživa sa tak správne a rovnomerne vsiakla.

Roztok nalejte do kvetináča na celý povrch a počkajte, až začne vytekať z podmisky. Nikdy nenechávajte rastlinu stáť vo zvyšku roztoku! Dobré je si poznamenať dátum, kedy ste rastliny hnojili, nech viete, kedy im opäť môžete dopriať porciu živín navyše. Hnojenie kvapalným hnojivom je dobré opakovať každé tri týždne počas vegetačného obdobia rastliny – od jari do jesene.  Ak máte doma v zime kvitnúce izbové rastliny, mali by ste ich prihnojovať aj počas zimy. Medzi obľúbené hnojivá patria tyčinkové, ktoré pôsobia aj niekoľko mesiacov. Po uplynutí doby pôsobenia je potrebné tyčinku vymeniť.

Menej je viac

Pri hnojení izbových rastlín to platí niekoľkonásobne. Ak si nie ste istí dávkou hnojiva, radšej uberte, vždy je to lepšie ako prehnojenie. Prebytok živín sa prejavuje celkovým zlým stavom rastliny – listy žltnú, opadávajú a môžu sa objaviť aj suché a hnedé škvrny na okrajoch. Ak sa bavíme o kvitnúcich rastlinách, ich puky začnú opadávať a vôbec sa nerozvinú. Príznakom prehnojených izbových rastlín môže byť tiež biely povrch substrátu, čo spôsobujú vyzrážané minerály. Rastliny nikdy nehnojte, ak sú napadnuté škodcami, nevyživujte ani choré rastliny, nezakorenené druhy a rastliny, ktoré sa nachádzajú v suchej zemine i rastliny čerstvo presadené.