Ako správne presádzať rastliny?

Chystáte sa presadiť vašu obľúbenú alebo novo zakúpenú rastlinu? Venujte pozor niekoľkým zásadám, vďaka ktorým sa rastlina v novej nádobe bez problémov uchytí.

Jedným zo signálov, že je najvyšší čas zmeniť pestovateľskú nádobu a dopriať rastline nový substrát plný živín, sú korene prerastajúce otvorom v dne kvetináča. Ak rastlina rastie pomalšie ako je zvykom, je to takisto znak toho, že je zemina vyčerpaná a je potrebné rastlinu presadiť. Izbové rastliny nemusíte presádzať každoročne. Ideálne je, ak sa vám to podarí raz za dva roky.

Ako začať?

Pripravte si rukavice, lopatku, kuchynskú vidličku, náhradnú pestovateľskú nádobu – kvetináč, vhodný substrát, hrubý štrk alebo inú drenáž a kanvicu na zaliatie. Na trhu nájdete bohatý výber rastových médií. Voliť by ste mali také, ktoré je pripravené pre potreby izbových rastlín, poprípade ich konkrétnych druhov. Špeciálne substráty sa predávajú napríklad pre orchidey, citrusy, palmy či kaktusy.

Ak ste skúsený pestovateľ, môžete si pripraviť aj vlastný substrát. Jedno je však isté – na dno nádoby je vždy potrebné nasypať vhodnú drenáž – keramzit, alebo hlinené črepy. Kvetináče na presádzanie voľte vždy aspoň o tri centimetre väčšie, aby v nich rastliny mali dostatok miesta pre svoj ďalší rast. Nádoby, do ktorých rastliny presádzate, musia byť vždy poriadne umyté, obzvlášť ak ide o opätovne používané kvetináče. Zabránite tak nakazeniu rastlín rôznymi druhmi baktérií a húb.

Nepodceňujte výživu rastlín pred a po presadení

Ak máte na pláne presádzanie, začnite zvyšovať zálievku a rastlinu prihnojte tekutým prípravkom. Ten pridajte do zálievkovej vody najneskôr mesiac pred plánovaným sadením do väčších nádob. S prihnojovaním po presadení začínajte až zhruba po troch týždňoch, keď sa všetky exempláre ujmú. Ak je hnojivo súčasťou pestovateľského substrátu, potom s prihnojovaním počkajte až do jeho vyčerpania, dochádza k nemu približne po šiestich týždňoch.

Ako predísť poškodeniu rastlín pri presádzaní?

Tesne pred presadením všetky rastliny mierne zalejte odstátou vodou. Ostrihajte všetko kvetenstvo, kvitnutie v dobe presádzania rastlinu je nežiadúce, rastlinu oslabuje. Po tom, čo rastliny vyberiete z pôvodných nádob, presvedčte sa o stave ich koreňového systému. Príliš dlhé korene môžete opatrne skrátiť. Miesto rezu by ste mali poprášiť živočíšnym uhlím, ktoré funguje ako výborná dezinfekcia, zamedzíte tým pôsobeniu hnilobných procesov, ktoré prebiehajú vďaka mikroorganizmom v pôde. Pri vyberaní rastliny z nádoby nesmiete zabudnúť, že korene sú krehkejšie ako stonky a neopatrnou manipuláciou ich môžete ľahko poškodiť. Rastlina s poškodenými koreňmi po presadení výrazne spomalí v raste, zoslabne a dokonca nemusí ani prežiť.

Ideme na vec

Na dno črepníka umiestnite drenážnu vrstvu. Môžete použiť hrubý štrk, kamienky alebo črepy zo starých hlinených kvetináčov. Na drenáž nasypte vrstvu novej zeminy, na ktorú umiestnite rastlinu, jej okolie vyplňte zeminou a mierne ju stlačte. Po presadení zeminu okolo rastlín pritlačte, zľahka zalejte a umiestnite tak, aby kvetináč nebol na priamom slnečnom svetle.