Potosovec: Nenáročná rastlina pre začiatočníkov, ktorú si zamilujete

Ak túžite po rastline, ktorá sa vám určite ujme, netreba sa o ňu špeciálne starať, veľmi rýchlo sa popína a ešte k tomu aj čistí vzduch, stavte na potosovec.

Áno, to je tá rastlina so srdcovitými listami, ktorá sa tiahne ako liana, vytvára vzdušné korene a zvykne sa jej hovoriť aj Divý Jano. Na stonkách rastlín z rodu epipremnum nájdeme srdcovité, kožovité, lesklé listy, ktoré majú žlté či biele škvrny. Ak potosu doprajete vodu, svetlo a oporu v podobe machovej palice, môže dorásť až do výšky dvoch metrov. Najlepšou oporou pre vzdušné korene potosovca je machová palica, tiež dokonale vynikne v závesnej nádobe.

splhavnice

Divý Jano z Indonézie

Svoj pôvod má táto izbová popínavá rastlina v Indonézii, v našich podmienkach bežne dorastá do výšky v rozmedzí od 30 do 120 cm. Ak hľadáte rastliny nenáročné na pestovanie, ide o ideálny typ. To, vďaka čomu rastlina získa vami požadovaný tvar a krásne zhustne, je jej rez, preto je dobré ju na jar vždy zrezať na polovicu veľkosti.

Potosovec môžete pestovať aj hydroponicky, inak je dobré zasadiť ho do rašelinového substrátu a umiestniť ho na svetlé miesto, nie však na ostré slnko. Ak by ste ho však dali do tmavej miestnosti, sýtozelená farba by sa z listov čoskoro vytratila. V akej teplote je vhodné potosovec pestovať? Ideálna je teplota v rozmedzí 20 – 24 °C, v zime by teplota nikdy nemala klesnúť pod hranicu 13 °C.

A ako je to so zálievkou? Mala by byť výdatná, nemali by ste však rastlinu preliať, ten stav jej naozaj nelahodí, práve naopak. Ako tomu predísť? Počkajte, koľko rastlina vypije a prebytočnú vodu z misky vylejte. Ak chcete, aby sa jej naozaj darilo, dodávajte jej dvakrát týždenne vzdušnú vlhkosť a každé dva týždne ju prihnojte.

Potosovec nepresádzajte často

Stačí každé dva roky na jar. A ako si túto populárnu rastlinku rozmnožíte? Stonkové odrezky nechajte zakoreniť vo vode alebo priamo v zemine. Na čo si dať pri rastlinách z rodu epipremnum pozor? Nemali by prechladnúť, lebo by im zhnili stonky. Hnitie môže nastať aj pri častom preliatí, ku ktorému by pri týchto rastlinách nemalo dochádzať. Avšak, potosovec nemá rád ani sucho – vyhnite sa aj tomuto prípadu. Nezabudnite, všetky druhy potosovca sú prudko jedovaté!

Aké typy potosovca sa oplatí pestovať?

Epipremnum aureum

Zlatý potosovec sa líši od ostatných druhov listami, ktoré má pokryté škvrnami, tie sa na jasnom svetle trblietajú zlatým, žltým a zeleným odtieňom. Možno aj preto obyvatelia Ameriky túto kvetinu prezývali „zlatý lotos“. Napriek tomu, že je epipremnum nenáročný na starostlivosť, zlatý potosovec je v porovnaní s inými druhmi náchylnejší na choroby.

epipremnum-aureum-florecita

Epipremnum aureum neon

Ako napovedá jeho názov, od svojich „bratov“ sa líši najmä svetlým odtieňom listov. Svetlozelená farba a stonky v rovnakom odtieni vytvárajú pôsobivú rastlinu, ktorá rýchlo rastie a vyžaduje pravidelný rez. Ak si zadovážite domov tento potos, budete sa tiež môcť tešiť z čistého vzduchu.

epipremnum-aureum-neon-florecita

Epipremnum aurem N'Joy

Tento potosovec patrí medzi moderné druhy a pochádza z Holandska. N´Joy má kučeravú stonku a výrazne zelené listy so striebristými škvrnami na okrajoch. Ide o druh, ktorý je menší v porovnaní s ostatnými členmi rodu epipremnum, no vzduch sa mu darí čistiť rovnako úspešne ako ostatným.epipremnum-aureum-n-joy-florecita

Epipremnum Marble Queen

Tomuto potosovcu sa zvykne hovoriť aj „mramorová kráľovná“, vyznačuje sa totiž originálnymi pestrofarebnými listami v striebristo zelených tónoch, vďaka čomu ho ľahko identifikujete a odlíšite od iných druhov potosov. Mramorovo zafarbená rastlina je nenáročná na pestovanie a taktiež čistí ovzdušie.  

 epipremnum-marble-queen-florecita