TOP rastliny podľa NASA: Tieto druhy sú najlepšie prírodné „čističky“ vzduchu

Vedeli ste, že rastliny dokážu účinne filtrovať vzduch? Zbavujú ovzdušie toxínov, ktoré sú pre naše zdravie mimoriadne škodlivé, doprajú nám v domácnosti sviežosť a sú zdrojom kyslíka. Populárna štúdia NASA s názvom „Clear Air Study“ sa zamerala na čistotu ovzdušia a uviedla na svetlo sveta zoznam rastlín, ktoré v domácnosti priamo zlepšujú ovzdušie a zvyšujú vlhkosť vzduchu. O ktoré druhy ide a s akými toxínmi si dokážu poradiť?

Izbové rastliny ako vzduchové filtre? Áno! A najlepšie na tom je, že všetky druhy si dokážete bez problémov zaobstarať v bežnom kvetinárstve alebo na internete. Zoznam rastlín na zlepšenie kvality ovzdušia odporúčanými NASA hovorí jasnou rečou – ide o najefektívnejšie bežné druhy, ktoré doslova ničia toxíny a škodliviny vo vzduchu. Prostredie, v ktorom žijete a v ktorom trávite veľa času, by ste mali vybaviť rastlinami, ktoré vám pomôžu dýchať vzduch bez škodlivín. Ktoré izbovky čistiace vzduch sa oplatí si zadovážiť?

Čo všetko sa nachádza vo vzduchu?

Ak hovoríme o škodlivinách, ide najmä o tieto látky: trichlóretylén, formaldehyd, benzén, xylén a amoniak. Tieto chemikálie majú škodlivé účinky na zdravie človeka, vždy závisí do akej miery a akým spôsobom ste im vystavení, podstatnú úlohu hrá aj forma chemickej látky.

  • Trichlóretylén pri krátkodobom vystavení spôsobuje zlú náladu, závraty, nevoľnosti, bolesti hlavy a pri dlhšom vystavení sa tejto látke aj ospalosť alebo dokonca kómu. Nachádza sa vo farbách, lakoch, lepidlách, glazúrach alebo rozpúšťadlách, nie je ničím výnimočným nájsť ho aj v atramente do tlačiarne.
  • Formaldehyd dráždi nos, hrdlo a pľúca, nájdeme ho v obyčajných papierových a odličovacích obrúskoch, kuchynských utierkach, v rôznych doskách a syntetických tkaninách.
  • Benzén vyvoláva pozdráždenie očí, závraty, zvyšuje tep, vyvoláva bolesti hlavy a ospalosť, niekedy môže vyústiť až do bezvedomia. Nie je problém nájsť ho v rôznych umelých vláknach, farbivách, čistiacich prostriedkoch, liekoch a hnojivách, plynoch vo výfuku, lepidlách, rôznych náteroch či tabaku.
  • Xylén má veľmi podobné príznaky ako benzén, dráždi ústa a hrdlo, spôsobuje arytmiu srdca, závraty a bolesti hlavy, môže poškodiť obličky i pečeň a zvykne pri dlhodobom vystavení viesť ku kóme. Najväčšie zastúpenie má v lakovom, tlačiarenskom, gumárenskom a kožiarskom priemysle. Vyskytuje sa v dyme z tabaku alebo vo výfukových plynoch.
  • Amoniak spôsobuje podráždenie hrdla, očí a dusivý kašeľ, bežne sa nachádza sa v čističoch okien, hnojivách, farbách na vlasy a podlahových voskoch.

Tieto rastliny vám pomôžu vyčistiť vzduch

Lopatkovec (Spathiphyllum wallisii)

- patrí medzi najpopulárnejšie „čističky“. Prečo? Dôvod je jednoduchý! Táto izbovka je účinná proti trichlóretylénu, formaldehydu, benzénu, xylénu a amoniaku. Veľkým plusom je, že ide o mimoriadne obľúbený druh, ktorý kvitne bielymi alebo zelenými kvetmi. Ak túžite po elegantnom kúsku napríklad do spálne alebo obývačky, lopatkovec bude pre vás ideálnym riešením.

Potosovec zlatý (Epipremnum aureum)

- hravo si  poradí s benzénom, formaldehydom i xylénom. Táto populárna popínavá izbovka so srdcovitými listami sa jednoducho rozmnožuje a patrí medzi najobľúbenejšie druhy aj vďaka svojej nenáročnosti na prostredie, v ktorom je umiestnená.

Sansevierie – známe aj ako svokrine jazyky

- konkrétne druh trifasciata laurentii „bojuje“ s trichlóretylénom, formaldehydom, benzénom a xylénom. Okrem amoniaku si teda poradí so všetkými najznámejšími druhmi toxínov. Svokrine jazyky patria medzi jedny z najčastejšie sa vyskytujúcich sa rastlín, sú však jedovaté, preto by sa nemali objavovať v domácnostiach s domácimi miláčikmi a deťmi.

Papraď kráľovská (Nephrolepis obliterata)

- poradí si s formaldehydom a xylénom. Nefrolepka vznešená (Nephrolepis exaltata ´Bostoniensis´) „úraduje“ proti rovnakým chemikáliám vo vzduchu. Obe paprade patria v našich končinách medzi obľúbené druhy, ktoré dodávajú domácnosti sviežosť.

Aloe vera

- nielenže lieči spálenú pokožku a bojuje s akné, poradí si aj so škodlivinami vo vzduchu – konkrétne likviduje benzén a formaldehyd.

Brečtan popínavý (Hedera helix)

- zbaví ovzdušie trichlóretylénu, formaldehydu, benzénu a xylénu. Už dávno neplatí, že brečtan patrí len do záhrady, jeho použitie je univerzálne a ako vidíte, oplatí sa vám ho pestovať aj v interiéri.

Zelenec chochlatý (Chlorophytum comosum)

- podobne ako paprade je účinný proti formaldehydu a xylénu. Táto obľúbená izbovka býva označovaná aj ako „rastlina pavúka“, vydrží takmer akékoľvek podmienky a nevyžaduje si žiadnu špeciálnu starostlivosť.

Dracéna voňavá (Dracaena fragrans, Massangeana)

- likviduje vo vzduchu trichlóretylén, formaldehyd a benzén, jej „sestra“ Dracéna obyčajná (Dracaena marginta) si okrem spomínaného trojlístka škodlivín poradí aj so xylénom.

Fikus benjamín (Ficus benjamina)

- ničí formaldehyd a xylén, patrí medzi nenáročné rastliny a je označovaný aj ako izbový bonsaj. Ak chcete, aby sa mu darilo, doprajte mu svetlo. Gumovník (Ficus elastica) zbaví vašu domácnosť formaldehydu.

Palma bambusová (Chamaedorea seifrizii)

- ničí formaldehyd a xylén, Palma veľká (Rhapis excelsa) odbremení domácnosť od formaldehydu, xylénu a amoniaku. Palmy patria medzi mimoriadne obľúbené rastliny, ktoré rozžiaria každú domácnosť, teraz máte ešte o dôvod viac si ich zaobstarať domov – vyčistia vám vzduch účinnejšie ako drahá čistička vzduchu.