Ako rozmnožíte izbové rastliny? Toto sú 3 najobľúbenejšie spôsoby

Aj vy milujete izbové rastliny a riadite sa heslom, čím viac, tým lepšie? Poradíme vám, ako rozmnožiť rastliny tak, aby sa vám určite ujali.

Ak milujete určité druhy izboviek a sú to dokonca tie, ktoré sami vlastníte, neváhajte a rozmnožte si ich. Zakorenené odrezky si môžete doma zasadiť opäť vy, prípadne ich môžete aj s niekým vymeniť. Na internete nájdete mnoho ľudí, ktorí svoju záľubu povýšili sa pravidelnú činnosť a odrezky ponúkajú v rôznych skupinách na sociálnych sieťach. Dnes už nie je problém nájsť na výmenu monsteru alebo iný druh, ktorý býva v klasických predajniach často mimo skladové zásoby. Nie je na škodu si rastlinky povymieňať aj so susedmi alebo známymi, neskôr si môžete reprodukovať svoje skúsenosti so zakoreňovaním a presádzaním.

Najjednoduchšie rozmnožovanie? Odrezkami!

Ak vám ide najmä o efektivitu a rýchlosť, tento spôsob bude pre vás ideálny. Ak stavíte na rozmnožovanie odrezkami, novovzniknutá rastlina bude naozaj odolná a kvalitná. Materská rastlina sa vďaka odrezkom ešte viac rozrastie, odrezky jej kvalitu ani iné vlastnosti nijako neohrozia, práve naopak. Čo však musíte pred rozmnožovaním odrezkami overiť, je vhodnosť rastliny na tento spôsob množenia.

A ako rozmnožovať odrezkami?

Postačí vám priamo substrát alebo voda, ktorú je potrebné meniť približne každé dva dni. Keď vykonáte rez, jeho koniec vložte do zakoreňovača – pomôže s rastom koreňového systému. Starý dobrý „babský recept“ však znie – med ochráni novú rastlinku pred plesňami, škorica podporí rast koreňov. Na čo nesmiete zabudnúť – rastlinu pred rezom polejte a nechajte na nej čo najmenej listov.

Našli ste „bábätko“? Oddeľte ho!

Na rozmnožovanie rastlín delením sú ideálne maličké rastlinné výhonky, ktoré keď vyrašia, je ideálny čas na ich oddelenie od materskej rastliny. Tento úkaz najčastejšie pozorujete pri svokriných jazykoch, zamiokulkasoch a iných druhoch. Na čo by ste si pri tomto rozmnožovaní mali dať pozor, je opatrné oddelenie koreňov. Ak by ste ich zničili, mohlo by dôjsť k poškodeniu novej i pôvodnej – materskej rastliny.

Rozmnožovanie listami nie je pre každý druh

Nevyhovuje všetkým rastlinám, no listami získate napríklad novú sansevieriu, gloxíniu, ale aj vianočný či veľkonočný kaktus a mnohé ďalšie populárne sukulenty.

Ako množiť rastliny listami?

Podľa ich tvaru listu sa jednotlivé kúsky režú buď priečne alebo pozdĺžne a napichajú sa šikmo do substrátu. Novú rastlinu zakorenením listu so stopkou veľkosti 2 až 3 cm sa vám podarí získať napríklad zo senpólie.

Spomínané tri možnosti patria medzi tie najčastejšie, avšak je možné tiež rozmnožovať tiež odrezkami hľúz alebo „potápaním“ – tento spôsob rozmnožovania vyhovuje popínavým rastlinám, ako je brečtan, potosovec alebo filodendron. Podarilo sa vám rozmnožiť rastlinu inak ako sme uviedli my? Napíšte nám.