Patria‌ ‌rastliny‌ ‌do‌ ‌spálne?‌ ‌Vieme,‌ ‌na‌ ‌ktoré‌ ‌druhy‌ ‌sa‌ ‌zamerať

Mnohí veria mýtu, že rastliny do spálne nepatria. Dôvodom má byť, že dokážu „vydýchať“ náš vzduch. Ak si však zadovážite tie správne, zmenia váš život k lepšiemu.

Mnohí váhajú, či izbové rastliny umiestniť do spálne. Hovoríme áno, avšak, musíte ich starostlivo vybrať, nie každá rastlina je ideálna. Spálňa je miestnosť, kde by ste si mali oddýchnuť, potrebujete k tomu však dobrú „klímu“.

Vedeli ste, že optimálne podmienky dosiahnete aj vďaka niektorým izbovým rastlinám? Medzi rastliny, ktoré môžete s pokojným srdcom do spálne umiestniť, patrí zelenec, asparágus, dračinec, ibištek alebo brečtan izbový, potos, fikus, pteris, monstera, calathea, cyklámen, yucca alebo lopatkovec.

S čím všetkým vám rastliny pomôžu?

Ako iste viete, rastliny vdychujú oxid uhličitý a vydychujú kyslík, zachytávajú prach a zvlhčujú ovzdušie. Na fotosyntézu však potrebujú svetlo, takže niektoré to majú v noci naopak a uvoľňujú, v minimálnej miere, oxid uhličitý. Na to, aby vám uškodili, by ste ich však museli mať v spálni stovky. Sú však rastliny, ktoré produkujú kyslík stále, teda aj počas noci, ako svokrin jazyk, aloe vera, zelenec alebo brečtan popínavý, takže pomáhajú v spálni s lepším ovzduším.

Zadovážte si rastliny podľa potreby

Máte doma alergika? Stavte na eukalyptus, ktorý uvoľňuje vonné silice a vlhkosť, čím pomáha ľuďom s dýchacími problémami – astmatikom a alergikom, pôsobí tiež antibakteriálne. Tejto rastliny sa určite nebojte, do miestnosti môžete pokojne umiestniť až päť stredne veľkých eukalyptov.

Máte radi sukulenty? Pozor na ne, hovorí sa o nich, že zle vplývajú na partnerský život. Ak máte zlé sny a prerušovaný spánok, stavte na cyklámen. O tejto rastline sa traduje, že vás ochráni pred zlými snami.

Akúkoľvek rastlinu sa rozhodnete umiestniť do spálne, pozor na zeminu. Dôsledne z času na čas skontrolujte hlinu v kvetináčoch, či sa v nej neobjavujú plesne, ktoré sa potom spórami uvoľňujú do ovzdušia. Jednou z možností, ako sa tomuto problému vyhnúť, je hydropónia. O čo pri tomto type pestovania ide? Rastliny rastú len vo vode obsahujúcej vitamíny.