Ako zistíte, že treba vaše izbové rastliny poliať?

Možno vám polievanie kvetov príde ako triviálna záležitosť, no nie je to tak. Všetky rastliny potrebujú na svoj rast vodu. Ak to s ňou však preženiete, bude to na nich mať rovnako zlý dopad, ako keby žiadnu nedostali. Ako a najmä kedy dopriať izbovým kvetom zálievku?

Možno sa môžu zdať odpovede na otázky kedy a ako zalievať izbové rastliny, ktoré vám rastú doma v kvetináčoch, jednoduché a banálne. Avšak, nie všetko, čo sa zdá ľahké, ide ako po masle. Ako teda predísť vyschnutiu alebo naopak preliatiu a následnému úhynu rastlín?

Nie je všetko tak, ako sa zdá

Aj keď hlina na povrchu vyzerá sucho, v hlbších vrstvách môže byť ešte vlahy dostatok. Čo teda robiť? Zaručeným testom je strčiť do hliny prst. Pokiaľ zistíte, že je hlina vyschnutá aj tam, je čas rastlinu zaliať.

Ďalšou možnosťou, ako zistiť, či má rastlina dosť vlahy, je sledovať váhu kvetináča. Skúste pred zalievaním vziať kvetináč do ruky a porovnajte jeho váhu predtým a potom, čo ho zalejete. Neskôr už pred plánovanou zálievkou podľa váhy spoznáte, či je kvetináč dostatočne zaliaty alebo je už opäť ľahký a treba mu opäť dopriať vodu.

Nápovedou, či je hlina suchá, je aj jej farba – tmavšia pôda je obvykle vlhká, suchá je svetlejšia.

Ako zalievať rastliny?

Ak ste si osvojili tipy, vďaka ktorým viete, kedy je potrebné rastlinám dodať vlahu, je dobré vedieť aj to, akým spôsobom to urobiť. Dôležité je zalievať pôdu, nie listy. Mnohým rastlinám mokré listy nerobia dobre, stávajú sa tak náchylnejšími k plesniam a ďalším chorobám.

Čo určite nerobte? Nádobu, ktorou kvety polievate, dajte až k pôde. Nikdy nelejte vodu zhora, mohli by ste urobiť do hliny diery a narušiť tak koreňový systém rastliny.

Koľko tekutiny použiť? Rastlinu polievajte, kým voda nezačne vytekať zospodu kvetináča do misky. Takéto zalievanie navedie korene, aby rástli smerom ku dnu kvetináča, čo je pre rastlinu prospešné. Vďaka zostatkovej vode budete mať istotu, že spodné korene dostali dostatočné množstvo vody. Pozor, rastlinu nechajte „piť“ len približne 15 minút, nenechávajte ju stáť v miske s prebytočnou vodou, mohlo by prísť k hnitiu koreňov.