Filodendrony: Tropické „izbovky“, ktoré patria medzi najobľúbenejšie rastliny

Popínavé druhy pochádzajú z trópov Strednej a Južnej Ameriky, kde sa prichytávajú vzdušnými koreňmi na stromy, nepopínavé druhy pripomínajú stromy samy o sebe. Aké podmienky sú pre ne najlepšie a na čo by ste si ich pestovaní mali dať pozor?

Existuje ich takmer sedemsto druhov, prvý filodendron bol popísaný už v roku 1644, no oficiálny názov získal až v roku 1829. Slovo filodendron vzniklo spojením dvoch gréckych slov: philos – láska a dendron – strom. V ich prirodzenom prostredí sa musia šplhať za svetlom a využívajú na to kmene stromov, ktoré „objímajú“ vzdušnými koreňmi. Najvzácnejším filodendronom na svete je Philodendron spiritus-sancti, podľa renomovaných botanikov je známych iba šesť exemplárov. Vedeli ste, že filodendrony sú v trópoch zdrojom potravy pre netopiere a opice?

Na čo si pri filondendronoch dať pozor?

Filodendrony potrebujú pre svoj život vyššiu teplotu, najlepšie medzi 18 a 26 °C, ani v zime by teplota v miestnosti, kde sa nachádzajú, nemala klesnúť pod 13 °C. Čo sa týka svetla, nie sú náročné, stačí im polotieň alebo rozptýlené svetlo.

Ak im chcete vyhovieť, doprajte im strednú zálievku, nie však príliš mokrý substrát, nie je im cudzie ani sucho z času na čas. Ak hľadáte najvhodnejší substrát, zadovážte im kompostovú zeminu, rašelinu a piesok. Ak im vyhoviete, čo sa týka podmienok, budú s vami dlho, tieto rastliny sa považujú za dlhoveké.

Mladšie rastliny by ste každoročne mali presádzať, starším stačí vymeniť tretinu substrátu za nový. Ľahko ich rozmnožíte stonkami, ktoré dáte zakoreniť do vody. Nejde o druhy, ktoré by boli náchylné na choroby, jediné, čo im škodí, je prílišná zálievka. Ak chcete, aby sa im darilo, udržiavajte v priestore vyššiu vzdušnú vlhkosť. Ako? Kvetináč s rastlinou postavte do misky s vlhkými kamienkami.

Philodendron scandens

Nenáročný na pestovanie, má tmavozelené lesklé listy srdcovitého tvaru, patrí k popínavým filodendronom a môžete ho pestovať viacerými spôsobmi – na opore, ale aj v závesnej nádobe ako previsnutú rastlinu. Tento druh je ako stvorený pre milovníkov nenáročných rastlín a pestovateľov začiatočníkov. Mimochodom, čistí vzduch.

Philodendron brasil

Tomuto druhu sa veľmi páči, ak má dostatok svetla, dobre znáša tlmené osvetlenie, no nekamaráti sa s priamymi slnečnými lúčmi, ktoré by mu mohli spáliť jeho sviežo vyzerajúce listy. Druh Brasil si potrpí na pravidelnú zálievku – pôda by mala byť stále vlhká, no neznáša preliatie.

Philodendron birkin (White measure)

Ide o jeden z najobľúbenejších a najvyhľadávanejších filodendronov vôbec. Za jeho popularitu vďačí najmä špecifickým „zebrovaným“ listom, ktoré sú na začiatku takmer úplne biele a vekom menia svoj odtieň na tmavozelený.

Philodendron lemon lime

Neónový Philodendron, ktorého názov je celkom krkolomný, a to – Philodendron hederaceum subsp. oxycardium ‘Lemon Lime’, patrí medzi vzácne filodendrony. Na prvý pohľad sa ponáša na neónový potosovec, no pri bližšom pohľade na jeho srdcovité listy, je každému zrejmé, že ide o zriedkavo sa vyskytujúci filodendron. 

Philodendron rojo congo

Odroda s názvom Rojo Congo alebo Red Congo sa nevyskytuje až tak často ako napríklad filodendron scadens. Napriek tomu, že ide o menej častý druh, je veľmi nenáročný na pestovanie. Vyznačuje sa špecifickými červenými stonkami a oválnymi listami. Tie menia farbu zo svetlej na tmavozelenú.

Philodendron squamiferum 

Dá sa povedať, že ide o raritu. Tento filodendron neponúka len špecificky tvarované listy s veľkorysými rozmermi, púta pohľady najmä svojimi červenými chlpatými stonkami. Ak si plánujete do domácnosti zadovážiť naozaj efektný kúsok, tento filodendron bude pre vás tým pravým.