Rastliny, ktoré nepotrebujú vodu ani zem: Tropické tillandsie si vás získajú na prvý pohľad

Vzdušné rastlinky – epifyty – sa pomaly ale isto udomácňujú aj u nás. Populárnych „air plants“, ktoré prijímajú živiny zo vzduchu, je síce mnoho druhov, sú však raritou čo sa vzhľadu i starostlivosti týka. Ako ich pestovať?

O tillandsiách sa hovorí aj ako o lietajúcich či vzdušných rastlinách. Niet divu, nezakoreňujú v pôde, ale krátkymi korienkami sa zachytávajú na vetvičkách a kmeňoch stromov. Vedeli ste, že sú príbuzné s ananásom, no patria medzi bromélie? Potrebné živiny dokážu prijímať zo vzdušnej vlhkosti. Ich ďalšou špeciálnou vlastnosťou je, že kvitnú len raz za život a následne odomrú. V kolobehu ich života však pokračujú dcérske rastlinky, ktoré si na sebe predtým materská rastlinka počas rastu vytvorí.

Najdôležitejšia je vlhkosť

Aj keď sa o nich hovorí, že starostlivosť nepotrebujú, nie je to celkom tak. Tillandsiám vadí suchý vzduch panujúci v mnohých domácnostiach. Nemusíte ich zalievať, nemajú rady dlhý pobyt vo vode, no vodu ako takú potrebujú. Ak si chcete tillandsie zaobstarať domov, budete potrebovať rozprašovač, ktorý naplníte čistou dažďovou vodou alebo odstátou mäkkou vodou, prípadne špeciálnu výživu v spreji, a pravidelne im doprajete vlhkosť v podobe rosy. Rastliny je dobré rosiť večer, voda sa vtedy neodparí príliš rýchlo.

Neviete, ako rosiť? Čím má rastlina dužinatejšie listy, tým v suchšom prostredí pôvodne žila, a tým menej vlhkosti je potrebné. Dvakrát až štyrikrát týždenne je rosenie „tak akurát“, v lete môžete frekvenciu zvýšiť.

Dostatok vlhkosti im môžete zabezpečiť aj keď ich raz týždenne ponoríte na 20-30 minút do dažďovej alebo prevarenej vychladnutej vody. Tillandsie nezabudnite potom dostatočne otriasť, aby ste ich zbavili prebytočnej vody. Odporúčame ich následne nechať vyschnúť dole "hlavou", aby voda nestekala do základne rastlinky.

Potrebný je aj dostatok svetla

Tieto tropické rastliny potrebujú dostatok svetla. Ak máte druh, ktorý je striebristý a disponuje dužinatými, hrubými listami, pokojne ho nechajte aj na slnku. Ak máte zelenú rastlinu, doprajte jej jemný tieň, no zachovajte dostatok svetla. Týmto rastlinám, pôvodom zo Strednej a Južnej Ameriky, sa darí aj v polouzavretých izbových vitrínach, vo vlhkých tropických skleníkoch a v aerariách. Ak týmto nevšedným rastlinám vytvoríte vhodné podmienky, odmenia sa vám veľkolepými farebnými kvetmi.

Pozor, v pôde uhynú

Tillandsie nie je vhodné sadiť do zeme, pre tieto epifyty ide o neprirodzený spôsob pestovania, ktorý spôsobuje ich úhyn vplyvom nadmerného a trvalého vlhka. Neviete, čo použiť namiesto kvetináča? Zaobstarajte si kmienok, ku ktorému rastlinu jemne pripevníte napríklad prúžkom zo siloniek. Tillandsie sa ideálne hodia aj do kvetinových aranžmánov alebo netradičných kvetinových závesov. Zadovážte si ich domov, sme si istí, že na vás okamžite zapôsobia.